shadow

Как да премахнем дървеници от дивана

Дървеници

Поражението от дървеници над стаята може да настъпи независимо от социалния статус и начина на живот на обитателите. За да премахнете буболечките от дивана, може да използвате механичния, химическия метод или народните средства. Какво представлява всеки от методите, разбере от тук.

Информацията е заимствана от сайта на Превента ЕООД.

Основни методи за контрол над дървеници

Температурен метод

Това е ефективен метод за борба с вредителите. Тези насекомите не могат да понасят драстични климатични промени, затова и подхода е адаптивен за тяхното унищожаване. За да се отървете от дървеници по мебелите, трябва да понижите температурата до -10 ° C.

През зимата е лесно, достатъчно е да отворите прозорци и врати, да изключите отоплението. В частна къща създаването на такъв климат, няма да изисква много усилия. Позволено е да изнасяте мебелите навън на студа, но това не гарантира, че възможност за трайно отстраняване на вредителите. Много пъти положените яйца остават в самата стая.

През лятото може да опитате да извадите мебелите под палещото слънце. Температурата на улицата трябва да е над + 30 ° C. Необходимо е, в дивана да е поне над + 25-30 ° C. Важно е да запомните, че когато са изложени на UV лъчи, мебелите могат да изсъхнат и да се деформират. Това трябва да се има предвид с всички фактори и рискове, известни за този домашен метод на борба. Процесът се смята за трудоемък.

Механичен начин

За да се избавите от дървеници по дивана без специализирани инструменти, някои препоръчват метода за ръчно отстраняване. Трябва да се знае, обаче е изключително трудно. Насекомите са доста пъргави и дребни. Най-ясно могат да се видят върху бяла кърпа, но често мебелите не са в този цвят. Трудно е да ги хванете с ръце, така че е по-добре да го направите, след като са пили кръв, тогава стават бавни. Проучете механичните средства, с които процедурата се прави по-ефективно.

Прахосмукачка

Домакинските уреди помагат за борбата с вредителите, при това с минимални инвестиции. За целта ще трябва да откриете леговищата на вредителите. Най-често те се крият в мебелите, по шевовете, на гърба, т.е. на трудно достъпни места. С прахосмукачка с висока мощност може да почистите диван от вредители изпод тапицерията, но това едва ли ще унищожи цялата колония.

Парен генератор

Ако искате сами да се избавите от дървеници по дивана, може да използвате специален уред наречен парен генератор. Оптималната температура за размножаването на вредители е 25-30 ° C. Парогенераторът може да генерира до +100 ° C и повече. Под неговото влияние повечето от насекомите умират, но съществува риск яйцата да останат на недостъпни места.

Тиксо

Това е още един от механичните методи, който временно спасява от насекомите. Изключително важно е внимателно да се проучат местата на заселване на колонията, за да се унищожат максимум индивиди. След улавяне вредителите трябва да се изпращат в канализацията или да се третират с инсектициди. Тук, предвидете, че могат да започнат отново, защото ларвите остават недосегаеми.

Народни средства

Методите, използвани от бабите, за борба с дървеници по дивана, не се различават по сложност и висока цена. Когато контролирате вредители, можете да опитате следните:

Използва се карамфил, пелин или вратига, нафталин, дихлорвос, терпентин, оцет или керосин. Когато ги използвате, трябва да се спазват мерките за безопасност.

Нанесете етерични масла, върху повърхността на дивана. Основното условие е острата миризма.

Тези методи не действат много бързо, тъй като са свързани със съпътстващи методи за контрол. Ако не сте опитвали борба с дървеници с народни рецепти, по-добре е да се доверите на специализираните инструменти.

Диатомит

Диатомитът не вреди на здравето на хората и животните, защото се състои от естествени компоненти. Друго име за веществото е kieselguhr. Прахът се прилага с помощта на спринцовка, предварително разтворена във вода. След няколко дни трябва да се събере с влажна парцал, бубулечките. За да може инструментът да помогне за премахването на насекомите, последните трябва да са в контакт с него. В случай, че това не се случи, колонията няма да е унищожена и може да се появи отново.

Контрол над вредителите с химикали

Според прегледите, агресивните вещества се оказват най-ефективни. Те помагат гарантирано да се отървете от досадните дървеници по дивана. За да стане това, обаче се налага да разглобите мебелите на съставните им елементи. Това ще гарантира задълбочена обработка на всички области.

Всички инсектициди имат конкретни инструкции за употреба, според които трябва да се използва едно или друго лекарство. Абсолютно всички части на дивана са обект на обработка: тапицерия, подлакътници, облегалка, спално бельо, фуги и др. Когато използвате химикали, е важно да носите респиратор и ръкавици. След нанасяне е необходимо да се осигури добра вентилация и време на излагане. Препаратите се използват най-добре два пъти, докато са подходящи за обработка на различни повърхности. Съществуват, обаче и по-нежни начини да се отървете от дървениците.

Предотвратяване на внасянето на дървеници в жилищата

Причините за появата на насекомите в апартамента става най-често след преместване на мебели, нанасяне в ново жилище или преместване на багажи.

За да предотвратите катастрофална ситуация, достатъчно е да пристъпите към превантивни методи, за това е необходимо:

Редовно мокро почистване;

Избягвайте вземане на мебели втора употреба;

Не създавайте „планини“ от боклук;

Използвайте антибактериални средства.

Съществува риск от внасянето им отвън, например след пътуване. В този случай е достатъчно да изперете нещата при висока температура и да обработите куфара с антибактериално вещество. Когато купувате употребявани вещи, трябва внимателно да ги проверите за вредители.

Алтернативни методи

Ако в къщата неочаквано откриете дървеници, трябва незабавно да вземете мерки. Трябва да се отървете от тях по спално бельо, диван, шкафове, нощни шкафчета и други места. Често народните и механични методи само инхибират прекомерното развитие на популацията, но не убиват вредителите изцяло. Методът на химическа обработка, използващ специални препарати, е по-ефективен, но независимата обработка невинаги води до желания резултат.

Наред с това, ако третирате едни и същи места от дивана със същата химия, с течение на времето те започват да свикват, изграждайки имунитет към препаратите.

Служителите на специалните служби от www.preventa.bg дават гаранция за най-високия резултат от всички горепосочени методи. Ето защо, ако не може да се отървете от дървениците сами и по-специално по дивана, не е задължително да го изхвърляте на боклука. Обадете се на експертите в борба с вредителите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *